European Container Terminal

Over dit project

Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT) was bezig met het ontwikkelen van nieuwe software voor het organiseren van de logistiek genaamd MyTerminal.

Tijdens de laatste weken van mijn stage bij JungleMinds wilde ik nog graag meewerken bij een groot project. Na dit overlegd te hebben met mijn collega’s ben drie weken lang twee dagen per week in Rotterdam bij ECT en drie dagen in Amsterdam bij JungleMinds aan de slag geweest voor MyTerminal.

Het was mijn taak om ervoor te zorgen dat nieuwe gebruikers uitleg zouden krijgen over het gebruik van MyTerminal in de vorm van een user on-boarding.

Feedback van gebruikers uit eerdere testfase

Naast het verschaffen van algemene informatie ontstond de vraag naar een on-boarding ook door de volgende feedback van gebruikers uit een eerdere user-test:

1. Gebruikers weten niet dat de pagina automatisch wordt ververst.
2. Gebruikers weten niet wat EDT (Estimated Discharge Time) inhoudt.
3. Gebruikers weten niet van de notificaties of vinden deze vervelend.

Oplossing:

1. Gebruikers moeten gewezen worden op het feit dat de data automatisch word ververst.
2. Nieuwe gebruikers moeten voor het eerste gebruik verteld worden wat EDT inhoudt.
3. Gebruikers moeten de optie krijgen om notificaties uit te schakelen en moeten op deze functie worden gewezen.

Ik ben met deze punten aan de slag gegaan en heb voorbeelden opgeleverd waarmee de problemen eventueel kunnen worden opgelost.

On-boarding bij eerste gebruik

On-boarding

Nieuwe gebruikers wil je niet direct overspoelen met veel informatie om dit lastig is om te verwerken. Door middel van een pre-boarding krijgen zij eerst een algemene uitleg over het nut van MyTerminal en de belangrijkste functies.

Aangezien de pre-boarding een zodanig belangrijke functie heeft is het platform tijdelijk bedekt onder een blauw vlak zodat de pop-up de volledige aandacht krijgt van de gebruiker.

Wel wil je altijd de mogelijkheid geven om gebruikers de uitleg te laten overslaan, vandaar dat er een ‘skip tour’ knop aanwezig is.

Het toevoegen van objecten aan een schema

Algemene uitleg

Het toevoegen van containers aan een schema

Tooltips

Voor het aanwijzen van specifieke functies heb ik gebruik gemaakt van zogenaamde ‘tooltips’. Hiermee kan je zowel nieuwe gebruikers als ervaren gebruikers wijzen op onderdelen binnen MyTerminal.

Zo zou je tooltips kunnen laten verschijnen om gebruikers te wijzen op belangrijke functies zoals EDT (Estimated Discharge Time). Maar ook wanneer een gebruik langere tijd geen interactie heeft gehad met een functie, zodat je ze kan wijzen op beschikbare tools om de productiviteit te verhogen.

Overzicht van de containers

Tooltip met uitleg over de Estimated Discharge Time

Tooltip die gebruikers laat zien waar zijn een nieuwe container kunnen toevoegen.

Tooltip met uitleg over de huidige status van een vracht.

Tooltip die aangeeft waar gebruikers filters kunnen instellen om alleen specifieke content te vinden.