NPO Members

Werkzaamheden:
Interface Design, Market Research, User Testing, Wireflow

Resultaat:
Prototype in Figma

Introductie

Wat is NPO Members:
De NPO Members app is bedacht als uitbreiding van de NPO Start app, een streamingdienst van de NPO.

Het doel van NPO Members is om kijkers te veranderen in terugkerende kijkers door hun te belonen met gratis extra’s in ruil voor inzet (kijktijd in de NPO Start app).

Mijn rol:
Als persoonlijke opdracht kreeg ik 20 uur de tijd om een loyaliteits applicatie te maken voor een zelfgekozen bedrijf.

Tijdens dit project heb ik user tests gedaan met mensen uit mijn omgeving om te onderzoeken of zij de applicatie begrepen en of er pijnpunten waren in het ontwerp.

Om mijn werk te presenteren heb ik gebruik gemaakt van een wireflow, hiermee kunnen klanten en ontwerpers gemakkelijk inzien welke pagina’s er zijn en hoe gebruikers door de applicatie kunnen navigeren.

Doelgroep:
De applicatie zal gebruikt worden door kijkers van de NPO applicatie op TV of de mobiele applicatie.

Het proces

Stap 1 onderzoek: wat is een loyaliteitsapplicatie?
Ik ben het project begonnen met een kort onderzoek naar het nut van een loyaliteitsprogramma.

Stap 2 onderzoek: welke producten zijn er al op de markt?
Om inzicht te krijgen in de DO’S en DONT’S van loyaliteits applicaties ging ik kijken welke voorbeelden ik kon vinden op internet en in de Google en Apple App-Store. Ook was belangrijk om hierbij op te letten op welke manier klanten worden beloond en voor welke inzet zij beloond worden.

Stap 3 onderzoek: kan ik een unieke oplossing bedenken?
Omdat het gebruik van een loyaliteitsprogramma steeds populairder begint te worden leek het mij interessant om te bedenken of ik een uniek programma kon bedenken.

Ik heb gekeken naar streamingdiensten omdat ik zelf soms tegen het probleem loop dat ik bepaalde afleveringen niet kan kijken omdat deze gesloten zijn achter een pay-wall.

Aangezien alle grote streamingplatforms (Netflix, Amazon Prime, NPO Start) nog geen gebruik maken van een loyaliteitsprogramma was dit een mooi moment om met een eigen idee te komen.

Goals:
Om het doel van de applicatie voor mijzelf duidelijk te maken heb ik een aantal goals opgesteld, op basis van deze goals kon ik pagina’s uitwerken die de goals beantwoorden.

  • Zorgen dat kijkers veranderen in terugkerende kijkers
  • Gebruikers belonen voor hun inzet, met gratis extra’s
  • Gebruikers laten kennismaken met NPO Plus
  • Meest actieve members extra belonen door level structuur
  • User engagement bevorderen dmv. popups

Problemen:
Deze opsomming gebruikte ik om eventuele problemen in een vroeg stadium vast te leggen en om eventuele ethische vragen te kunnen beantwoorden.

  • Kijkers moeten niet geforceerd worden om de hele dag TV te kijken
  • De premium versie NPO Plus moet wel aantrekkelijk blijven
  • Potentiële members moeten zich gemakkelijk kunnen aansluiten
  • Kijktijd vertalen naar in-app currency “You can’t spend it anywhere else, so it doesn’t feel like losing real money (of tijd).

Uitwerking

Lage kwaliteit uitwerking (low fidelity):

Na het onderzoek heb ik een aantal schermen Low-Fi uitgewerkt, hierdoor kon ik in hoog tempo ideeën uitwerken en de basis leggen voor het uiteindelijke product.

Uitwerking van de homepage, collectie en musici pagina’s

Hoge kwaliteit uitwerking (high fidelity):

Tijdens de conceptfase heb ik gebruik gemaakt van Lo-Fi schermen, hiermee kon ik hoog tempo ideeën uitwerken en ze afkeuren als ik er geen gebruik van kon maken in dit project.

Hieronder volgen een aantal Lo-Fi voorbeelden.

Presentatie

Overflow wireframe:
Om mijn werk te presenteren heb ik gebruik gemaakt van Overflow. Dit is een programma waarmee je de wireflow van een applicatie of website inzichtelijk kan maken voor klanten en andere designers. Met behulp van pijlen heb ik aangegeven welke interacties mogelijk zijn in de applicatie.

Figma prototype:
Het ontwerp heb ik uitgewerkt in Figma, deze ontwerptool heeft ook een ingebouwde prototype functie die verschillende interacties ondersteund zoals horizontaal en verticaal scrollen. Hier kan je het klikbaar prototype bekijken: Prototype in Figma

Bonus, aanpassing aan de Smart TV applicatie:
De meeste kijkers van de NPO Start zullen gebruikmaken van de televisie om hun afleveringen te kijken. Om het voor die doelgroep zo makkelijk mogelijk te maken om punten in te wisselen heb ik een concept gemaakt waarin een extra button is toegevoegd aan de al bestaande lay-out.

Met deze button kunnen kijkers hun NPO memberpunten direct in de televisie applicatie inwisselen zonder tussenkomst van hun smartphone.

Bekijk het prototype op:

Link naar prototype